/ БТА
В Силистренска област, както и в цялата страна, пътна полиция започва две превантивни кампании, свързани с безопасността на движението по пътищата през летните месеци, съобщиха от МВР - Силистра.

Традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ започва на 15 юни и ще продължи до 31 август. Целта ѝ е опазване живота и здравето на децата през ваканционните дни. 

„Безопасно лято“ е втората превантивна кампания, насочена към ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. Тя ще се проведе в периода 15 юни – 14 септември.
От 15 до 30 юни пътните полицаи ще осъществяват засилен контрол в районите на училищата в началото и края на учебните занятия. Ще се следи за правилното превозване на деца, използването на обезопасителни колани и обезопасителни системи, спирането на подходящи места за слизане на децата-пътници и пресичането на пешеходци на определените за това места.

Съвместно с Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация” и Регионалното управление на образованието са предприети действия за обезпечаване на сигурността на децата, които ще участват в организирани пътувания през летните месеци. Създадена е организация за извършване на инструктажи и проверки за употреба на алкохол и наркотици от водачите и контрол върху техническото състояние на автобусите.

Планирани са специализирани полицейски операции през месеците юли и август. Ще се следи за неправилното движение на пешеходци, велосипедисти, водачи на индивидуални електрически превозни средства и други двуколесни превозни средства, в това число и деца, шофиране от неправоспособни водачи, използване на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски. В операциите ще участват максимален брой служители от униформения състав на пътна и охранителна полиция.

През периода от 1 юни до 31 август 2021 г. в Силистренска област са регистрирани 6 пътнотранспортни произшествия с участието на деца. Няма загинали и тежко пострадали. Леко ранени са двама непълнолетни, участвали в произшествията като водачи.

От началото на 2022 година до 13 юни в областта е регистрирано едно пътнотранспортно произшествие с участието на дете, но то не е пострадало.
БТА