/ iStock
След 6-годишно прекъсване Силистра отново ще е домакин на Международния пробег на мира, съобщават от местната община. От Общината призовават силистренци да се включат в инициативата по посрещането на факела – символ на международната щафета. 

Събитието ще се проведе на 9 юли, събота, в 17:30 часа, на площад „Албена“. На 11 юли кметът на общината д-р Юлиян Найденов ще се срещне с българския и румънския отбори бегачи за предаване на Факела на мира, който ще продължи щафетата в Румъния.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Той е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, която продължава вече 35 години, обединява хора от различни нации и религии и обхваща над 150 страни от всички континенти. Основател е радетелят за мир Шри Чинмой, като негови последователи са били едни от най-влиятелните хора на планетата – Майка Тереза, Нелсън Мандела, Принцеса Даяна.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

През годините Факелът на мира преминава през много градове, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на Факела на мира и отбора от бегачи. Посланията на Пробега на мира свързват 10 държави по поречието на река Дунав, а от 2 до 11 юли маршрутът преминава през повече от 35 населени места в България, като последен е град Силистра.
БТА