/ Президенство
"Няма значение колко е далеч един град от столицата - когато има визия за развитие и се работи енергично, резултатите са налице". Това заяви президентът Румен Радев в Силистра по време на среща с интелектуалци и културни дейци от региона в Художествената галерия на града, съобщиха от прессекретариата на държавния глава,.

Президенство

Държавният глава е на посещение в Силистра и региона, придружаван от съпругата си Десислава Радева. На срещата в Художествената галерия присъстваха областният управител на Силистра Ели Тодорова, кметът на града Юлиян Найденов и директора на Художествената галерия Йордан Колев, който показа на държавния глава част от произведенията в галерията, построена през 1892 година. Сред творците, чиито произведения са гордост за галерията, са Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и други. 

Това е храм не просто на българската култура, това е храм на българщината, посочи държавният глава в Художествената галерия на Силистра. Той поздрави работещите там, че са съхранили това национално богатство, което е инвестиция в децата, образованието и в бъдещето на България. „Нашите предшественици преди повече от 100 години са ни показали вярната посока“, отбеляза президентът.

Президенство

Държавният глава изтъкна, че въпреки предизвикателните времена Силистра произвежда и изнася промишлена продукция благодарение на най-важното, което хората от региона носят в себе си - силата на духа, която поколения наред е пренасяла древната култура по тези земи.

По-рано президентът наблюдава ритуала „Жътва“ в село Проф. Иширково, с който се дава начало на жътварския сезон с благопожелания за успешна реколта. Държавният глава бе посрещнат на събитието от председателя на Земеделска кооперация „Нива 93“ Велика Славова.

Президенство

„На тази свещена българска земя, която ни е хранила в продължение на векове, Вие показахте здравата връзка на българина със земята, с нашите предци, с нашите традиции, но и с Вашия несломим дух Вие показвате, че България има бъдеще с хора като Вас - трудолюбиви, честни, всеотдайни, влюбени в земята, влюбени в България“, каза държавният глава пред участниците в ритуала.

Президенство

По думите му хората в село Проф. Иширково дават пример, че българското село с труд и с отговорност може да бъде проспериращо и благоденстващо, за да могат младите хора да остават и да намират бъдеще.

„България започва от тук и призовавам политиците да мислят за българската земя, за българите, които хранят всички нас и никога да не го забравят“, каза още президентът Румен Радев.