/ Община Монтана
Съюзът на българските музикални и танцови дейци награди със "Златна лира" Международните детско-юношески хорови празници "Добри Войников" в Шумен, които се проведоха онлайн на 8 и 9 април.

Най-високото отличие за принос, значими художествено-творчески постижения и по повод на 50-годишния юбилей на фестивала е връчено от Славил Димитров, който е председател на Българския хоров съюз и диригент на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов".

Според Славил Димитров наградата "Златна лира" е най-високата степен от връчваните признания за големи заслуги към българската музикална култура. Тя е знак за почит и уважение към духовното наследство на проф. Венета Вичева - създател и дългогодишен ръководител на хор "Бодра песен" и Войниковите хорови празници. Отличието е и за професионализма на хоровия диригент Деница Узунова, за усилията и смелостта да продължи делото на проф. Вичева и за всички, които днес черпят от нейното вдъхновение, отбелязват от общинския пресцентър.

Златен плакет и грамота са получили и кметът Любомир Христов, под чийто патронаж са проведени хоровите празници, и Деница Узунова - диригент и главен художествен ръководител на шуменския хор "Бодра песен" - основен организатор и вдъхновител на фестивала.

Генералният секретар на Европейската федерация на съюзните хорове Жан-Пиер ван Авермает предлага на  общинското ръководство на Шумен да включи официално федерацията в организирането на фестивала
БТА