Мичо Димитров
Мичо Димитров / Дарик Пловдив
Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) ще връчи тази вечер на цигуларя Мичо Димитров най-високата степен от признания за големи заслуги към българската музикална култура, а именно наградата "ЗЛАТНА ЛИРА".

Неочакван концерт в самолет

Димитров е сред виртуозните български музиканти, прославящи страната ни на международната сцена, но и един от големите българи, предпочел да се завърне в собствената си страна, да твори и преподава, да споделя своето изкуство в родния си град, като от няколко години е концертмайстор на Опера Пловдив.

Мичо Димитров е носител на много призове у нас и в чужбина. Музикантът се прочу наскоро и с импровизирания си концерт в самолета с полет до Китай, където бе на турне с Пловдивската филхармония.

Заради прекъсване на полета се наложило всички пътници да останат на борда в продължение на пет чaса. Докато текат проверките обаче, Мичо решава да посвири. Така българският музикант накара десетки пътници във въздуха да притаят дъх и да го слушат с интерес.

Наградата „ЗЛАТНА ЛИРА“ ще му бъде връчена от Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, от 19.00, по време на Симфоничния концерт, посветен на 150-годишнината от смъртта на Берлиоз. Във фоайето на Дома на културата в Пловдив ще бъде открита и изложба с творби на маестро Димитров.