/ ThinkStock/Getty Images
Неочакван концерт в самолет
100412
Неочакван концерт в самолет
  • Неочакван концерт в самолет
Цигуларят и концертмайстор Мичо Димитров изнесе уникален концерт в самолет по време на турне в Китай. Заради риск от експлозия на сърдечен имплант на един от пасажерите полетът беше задържан в продължение на около пет часа и два пъти минахме през проверка, разказа за Дарик организаторът на турнето, кларнетистът Боян Иванов, който от години живее и работи в Лондон.
 
С напредване на времето се нагнети напрежение, а един от пътниците започна да настоява да слезе, което щеше да забави излитането още повече. Тогава се роди идеята да изсвирим нещо, обясни музикантът.
 
Маестро Димитров веднага извади цигулката и изсвири една от любимите си пиеси - „Севдана" от Георги Златев-Черкин, добави Боян Иванов.
 
„Оказа се, че един от пътниците, който си е купил билет и вече си е чекирал багажа има имплант, който детекторът е отчел, че има опасност да експлодира при излитането на самолета от напрежението и затова тази жена не е била допусната в самолета и стандартната процедура е да се изпразни целият самолет и нейният багаж да се намери отдолу и да се изкара също така, заради сигурността на всички останали пътници. Затова ни свалиха от самолета, съответно трябваше отново да преминем цялата процедура по проверки за сигурност и т.н. След около 3 часа чакане на летището отново ни качиха на самолета, но трябваше да изчакаме още време, за да проверят напълно и багажното отделение. След нови два часа на полета, вече обстановката доста се изнерви“.
 
Тогава се роди идеята да изсвирим нещо, каза още Боян Иванов. Мичо Димитров веднага изважда цигулката и засвирва пиесата „Севдана“.

Още подробности, както и интервю с Боян Иванов чуйте в прикачения звуков файл.