поликлиника чакалня болница
поликлиника чакалня болница / dariknews.bg

Детско отделение в болницата в Нови пазар спира работа, като това е част от мерките за стабилизиране на МБАЛ- Шумен.

В момента то не работи, каза директорът на болницата д-р Димитър Костов.

Идеята е била да работи зимата, но това отделение носи големи загуби на болницата. От друга страна се обслужва от лекари на пенсионна възраст и по наши разчети детско отделение в Шумен ще може да поеме този поток от пациенти, които са били в Нови пазар, разясни той и допълни, че най-тежки са зимните месеци, когато има по-голяма заболеваемост при децата.

Какви мерки се предприемат за стабилизиране на болницата

Според него това няма да доведе до социален трус.

Преди години – когато имаше детско отделение в болницата във Велики Преслав, това отделение беше закрито и нямаше някакъв трус, заяви той.

Директорът на МБАЛ-Шумен посочи, че при спешност центъра за спешна помощ ще транспортира пациенти в Шумен при нужда и ще бъдат обслужвани в Шумен.

Общинското ръководство в Нови пазар се ангажира с купуването на една СИАР система – това е за дигитализиране на образните изследвания в рентгеново отделение в Нови пазар. Там на място се прави рентгеновата снимка, която се дигитализира и разчитането може да бъде в нашата база в Шумен, посочи д-р Костов.

Д-р Димитър Костов
dariknews.bg

Т.е. може да спестим от персонала в рентгеново отделение – това са специалисти, което е голям проблем. Знаете в шуменската болница имаше проблем допреди месец – бяха напуснали двете рентгеноложки, ние ги върнахме като им осигурихме помощ от други лечебни заведения. Това е временна мярка, допълни той. 

Освен това в Нови пазар ще бъдат съкратени 12,5 щатни бройки.  

Част от персонала от Нови пазар ще се насочи към отделенията в Шумен, като по този начин да оптимизираме и разходите в Нови пазар. В случая говорим по-скоро за съкращение не на медицински персонал, а на обслужващ персонал – администрация. Медицинския персонал по-скоро ще бъде насочен за работа към вакантни места в Шумен, поясни д-р Димитър Костов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари