Болниците в Шумен и Нови пазар вече едно цяло
Болниците в Шумен и Нови пазар вече едно цяло / снимки: Дарик-Шумен

Официалното обединение на новопазарската и шуменската многопрофилни болници бе обявено днес. За целта в Шумен пристигна и министърът на здравеопазването Петър Москов, който връчи документа за сливането на директора на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов. На събитието, в сградата на Областната администрация присъстваха кметовете на двата града и ръководители на здравни заведения и държавни институции от сектора.

Областният управител на Шумен Донка Иванова изказа благодарност към здравния министър и заяви, че сливането на двете болници ще бъде от полза за пациентите. „Това, което днес завършваме е свързано с гаранциите за стабилността на болницата в Нови пазар, като част от големия комплекс на шуменската болница, второ е възможността на хората от областта наистина да намерят гарантирания си път, ако това е техния избор за лечение", заяви министър Москов. По думите му, след сливането на двете лечебни заведения пациентите ще могат да бъдат лекувани по-навременно и адекватно.

Болниците в Шумен и Нови пазар вече едно цяло
netinfo

„Това дава основание и на институции за по-ясно финансиране", каза още здравният министър. Той допълни, че сливането няма да доведе до съкращения или напускания на персонал. „Работещите ще могат да разполагат с капацитета и на двете болници", допълни Москов. Според него, отказа на болницата във Велики Преслав не е пречка, но заяви, че би било по-добре и трите лечебни заведения да са под една шапка.

Директорът на МБАЛ-Шумен д-р Атанас Атанасов прие документа за сливането и изказа своята благодарност към здравното ведомство. „Този модел на преструктуриране на болничната мрежа в област Шумен няма алтернатива в момента", подчерта той. По думите му, ако сливането не бе станало факт болницата в Нови пазар е щяла да бъде изправена пред риска да не е в състояние да поддържа функционирането и дейността си.

„Този модел на преструктуриране би могъл да послужи, като модел за преструктурирането на болничната мрежа в цялата страна", каза още д-р Атанасов.