/ iStock/Getty Images
Засилен контрол около пешеходните пътеки се осъществява на територията на Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен, съобщиха от пресцентъра ѝ.

В акцията са включени полицейски служители от пътна, охранителна и териториална полиция. Целта е да се засили вниманието на водачите да бъдат особено разумни при преминаване в районите на пешеходните пътеки. Засилен е контролът и към пешеходците. При установени нарушения за преминаване на непозволени места или пресичане на забранителен сигнал на светофара ще им бъдат налагани глоби с фиш, отбелязват от пресцентъра на ОДМВР-Шумен и отправят призив към пешеходците - да пресичат на обозначените за това места, да не излизат внезапно пред автомобилите и да не създават предпоставки за пътни инциденти. 

Акцията ще продължи и утре. Днес вече са санкционирани седем пешеходеца. Задържан за 24 часа в полицейското управление в Шумен е и 51-годишен водач от града, който шофирал с 1,29 промила алкохол. Автомобилът му е иззет като веществено доказателство. Образувано е бързо производство, уточняват от пресцентъра на ОДМВР. 

Целта на операцията е да се заостри вниманието на пешеходци и водачи, когато приближават пешеходни пътеки, каза пред журналисти днес главен инспектор Веселин Георгиев, началник на сектор „Пътна полиция“ в Шумен и посочи, че хората често пресичат на места, където им е най-удобно, а не на такива, където е най-безопасно.

От началото на годината до 12 септември в Шуменско са възникнали 29 пътнотранспортни произшествия, при които са пострадали пешеходци, има и десет инциденти с велосипедисти. През 2022 г. са регистрирани 33 подобни пътни произшествия. От тях „19 са били на пешеходна пътека, десет – с деца, като и пет – с деца на пешеходна пътека. Осем са били ударените велосипедисти през миналата година“. От началото на т.г. са констатирани и 205 нарушения на пешеходци, както и 44 на водачи, отнели предимство на пешеходец, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.