Засилен интерес по изучаване на китайски език в Търговище
Засилен интерес по изучаване на китайски език в Търговище / Борислав Курдов

С двама преподаватели откриват новата учебна година по китайски език в Търговище. Това са доброволките Джун Тиню и Ху Сюей от Южен Китай, които за първи път са в България и в града. На нарочна пресконференция пред медиите те бяха представени от кмета на общината Дарин Димитров. Тук бе и директорът на Първо основно училище „Христо Ботев" Димитър Алексиев.
Очаква се в групите, които ще се сформират, да се включат над 100 ученици в пет училища в града. Групи по китайски ще има още в 3 детски градини и в Регионална библиотека „Петър Стъпов", съобщи Алексиев. Той подчерта, че благодарение на добрите партньорски отношения с Община Търговище и ползотворното сътрудничество с Института „Конфуций" за четвърта поредна година продължава командироването на доброволци от Китай, които да преподават тук. Заради повишения интерес към изучаването на езика, в града има двама преподаватели, които ще работят 10 месеца.
Джун Тиню е магистър по китайски и английски език. Ху Сюей е член на международния доброволчески корпус, създаден от Института Конфуций за преподаване на китайски език. Основното й образование е свързано с преподаване на езика на чужденци. Според нея „България е развита страна и известна като райската градина на Господ". Двете преподавателки казаха, че Търговище е привлекателен град, с приветливи и гостоприемни жители.
По време на пресконференцията д-р Димитров сподели и новини около подготовката на побратимяването с китайския град Хъфей, подчертавайки важността му за привличането на инвестиции в Търговище. Кметът пожела ползотворна работа на преподавателите и ги увери, че ще срещнат топъл прием в нашия град, където има много приятели на Китай.