Започват строителни дейности за отвеждане  подпочвени води в Салманово
Започват строителни дейности за отвеждане подпочвени води в Салманово / община Шумен

До десет дни  ще започнат конкретни строителни дейности по отвеждането на високите подпочвени води в три зони на село Салманово. Това заяви кметът на Шумен Красимир Костов при огледа на пострадалите от снеготопенето и дъждовете къщи в селото. Заедно с него бяха представители на щаба за бедствия и аварии към община Шумен Делян Узунски и Красимир Косев. Ще бъдат изготвени констативни протоколи за нанесените щети. Ще се търсят средства и по линия на комисията по бедствия и аварии. Генералното решение на проблема е пряко заустване на водите в река Камчия. Проектът е готов, но е на стойност 200 000 лв. и поради липса на средства е замразен. На този етап общината ще търси частично решение на проблема със собствени средства.

Към момента  от високите подпочвени води в Салманово има наводнени 100 къщи, което е една трета от жилищния фонд в селото. Подадени са и 10 жалби от пострадали собственици. Кметът Йордан Киров е внесъл докладна записка до кмета Костов, тъй като приземните и избени помещения на сградите са наводнени, а кирпичените къщи ги грози евентуално срутване. Отводняването на постройките и в момента продължава.

Проблемът може да бъде решен чрез изграждане на канавки  в близост до къщите за събирането и отвеждането на подпочвените води, смятат специалистите. Според представителя на „Напоителни системи" Петър Чолаков, който също присъства на огледа, единственото решение е изграждане на дренажна система или канавки за отвеждане към р. Камчия