Започва регистрация на химичните вещества по Регламента REACH
Започва регистрация на химичните вещества по Регламента REACH / netinfo

От 1-ви юни започва предварителна регистрация на химични вещества в Европейската Агенция по химикали в изпълнение на Регламента REACH. Това съобщиха от РИОСВ-Шумен. Регистрацията ще приключи на 1-ви декември и ще позволи на производителите и вносителите на химични вещества в самостоятелен вид, в препарати и в изделия, да се възползват от удължените крайни срокове за същинска регистрация на своите вещества.

Всички химични вещества, произведени или внесени в количества равни или по-големи от 1 тон на година след 1 юни 2007 г., трябва да бъдат предварително регистрирани. За да може да се възползва от преходните срокове в регламента всяка компания трябва да подаде в посочената Агенция пълна информация за наименованието на веществото, името и адреса на дружеството, предвидения краен срок за регистрация и съответната тонажна група. Предварителната регистрация е безплатна и ще се извършва по електронен път чрез директно подаване на информацията на интернет страницата на Агенцията REACH-IT.

Целта на регламента е да се събере надеждна информация за химичните вещества и да се осигури безопасната им употреба в условията на свободно движение на стоки на вътрешния Европейски пазар. До него няма да бъдат допускани съществуващи химични вещества, които нямат регистрация. На базата на подадената информация ще се изготвят досиета на химичните вещества, които ще описват мерките за работа с тях.

От миналата година РИОСВ- Шумен провежда информационна кампания по въвеждането на регламента. За него са уведомени близо 120 фирми, а тези, които са заявили намерения за регистрация са получили специални ръководства и указания.

Очаква се от областите Шумен и Търговище като производители да се регистрират 4 дружества, 15 са фирмите, които се определят като вносители на химични вещества извън Европейския съюз, а 23 – като вносители на изделия.