Зам.-областният отмени заповед на кмета на Върбица
Зам.-областният отмени заповед на кмета на Върбица / netinfo

Заместник-областният управител Ивайло Илиев отмени като незаконосъобразна заповед на кмета на община Върбица. Тя се отнася за правомощията на директорите на детски градини на територията на общината, информират от пресцентъра на областната администрация. За неправомерно издадената заповед Областна администрация е сезирана с писмо от началника на Регионален инспекторат по образованието в Шумен.

При извършената служебна проверка е установено, че с тази заповед кметът на община Върбица е превишил правомощията си, което я прави незаконосъобразна в тази й част. Разпорежда се директорите на детски градини предварително писмено да съгласуват с него намеренията си относно сключването и прекратяването на трудови договори, издаването на заповеди за вътрешни замествания и други въпроси, касаещи финансови средства. Градоначалникът също нарежда на диркеторите да не разрешават неплатени отпуски и отпуски за обучение, без предварителното съгласуване и негово одобрение.

„В конкретния случай, разпореденото от кмета на община Върбица с тази заповед се явява вмешателство в работата на директорите на детски градини на територията на община Върбица и грубо ограничаване на оперативната самостоятелност, дадена им със Закона за народната просвета, където е посочено, директорът на детската градина „организира, контролира и отговаря за цялостната дейност" в нея, както и че той сключва и прекратява трудовите договори с помощник-директорите, учителите, възпитателите, служителите и работниците в общинските детски градини", се казва в мотивите на зам.-областният управител.

Кметът на община Върбица може да обжалва настоящата заповед пред Административен съд-Шумен.