Външни експерти ще оценяват правилно ли са били похарчени парите за европроекти
Външни експерти ще оценяват правилно ли са били похарчени парите за европроекти / netinfo
Външни експерти да направят оценка на всички проектни проучвания за подготовката, на които община Шумен е изхарчила средства от бюджета през 2007 година. Това реши на заседание днес Комисията по Евроинтеграция към общинския съвет в Шумен. Външните експерти, които ще извършат оценката ще бъдат предложени от членовете на комисията до 3 дни.

На заседанието на комисията дълго бе обсъждана информацията, залегнала в справка от общинска администрация, за това, че 312 000 лв. са били изплатени на "Иновационно дружество" АД - София за изработване на техническа документация за изграждане на хелиотехнически съоръжения и инсталации в 24 училища. Според зам.- кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков с направените разработки общината не може да кандидатства за отпускане на средства по отворените оси на оперативните програми. По думите на инж. Йонков не съществува решение на общинския съвет, че това е приоритет, който трябва да бъде финансиран от средствата, които са били гласувани за изготвяне на европроекти.

Членовете на комисията по Евроинтеграция решиха още да зададат няколко въпроса на външните експерти относно изразходването на тези средства: Колко струва изработката на тази техническа документация и необходимо ли е било архитектурно обследване за поставянето на хелеотехнически съоръжения.

Комисията по Евроинтеграция реши да възложи и на архитектурния съвет към общината да даде своята оценка относно въпросът дали тези средства са били похарчени целесъобразно. В рамките на 10-14 дни се очаква архитектурния съвет да излезе с отговор.

През миналата година община Шумен е изразходвала общо 819 715 лв. за подготовка на проекти за финансиране от ЕС.