Втори голям завод закрива производството си в Търговище
Втори голям завод закрива производството си в Търговище / Борислав Курдов
Втори голям завод закрива производството си в Търговище
68898
Втори голям завод закрива производството си в Търговище
  • Втори голям завод закрива производството си в Търговище

Повече от 400 работници съкращава акумулаторният завод в Търговище. След като през 2012 г. заводът на Кока Кола спря дейността си в града, това е вторият голям завод, който закрива по-голямата част от производството.

420 служители и работници са получили предизвестия, че от края на месец март 2014 година остават без работа. Според официалното изявление на американската фирма „ЕнерСис”, която през 2007 година закупи завода, основната причина за спирането на дейността е „трудната ситуация на европейския пазар и наличието на производствен свръх капацитет”. Другата причина, която те посочиха е: „Огромните бюрократични разходи в България се отразяват силно на международната конкурентоспособност.”

В официалното съобщение се казва още, че съкратените ще получат като компенсация четири брутни заплати и ще им бъдат заплатени неизползваните отпуски. Предвижда се да бъде разработена и специална програма, която да помогне на работници и служители, които остават в особено тежко положение. Програмата и действията по нея ще бъдат координирани с кмета на Търговище д-р Красимир Мирев.

В завода ще бъде запазено производството на батерии за подводници, в което ще бъдат ангажирани около 100 души.

Днес кметът  Мирев се срещна с изпълнителният директор на завода Ойген Петерханс, но изявления не последваха. Обещано бе в близко време да бъде организирана пресконференция.

Безработицата в община Търговище е близо 12 процента, а в областта – над 19 на сто. От големите заводи тук остават да работят единствено тези на "Тракия Глас България", където са ангажирани около 1000 души.