ВиК-Шумен внесло предложения за разсрочване на дълга към Енерго-Про
ВиК-Шумен внесло предложения за разсрочване на дълга към Енерго-Про / netinfo

ВиК-Шумен е внесло две предложения към Енерго Про за разсрочване на натрупания дълг. Това се е случило по време на среща вчера между управителят на електроснабдителната компания Стефан Абаджиев и управителя на ВиК -Шумен инж. Светлозар Дамянов, става ясно от прессъобщение изпратено от Енерго-Про.
.
По време на срещата инж. Дамянов е заявил, че водното дружество вече е предприело краткосрочни целеви мерки за повишаване на събираемостта на задълженията на своите клиенти и по този начин очакванията са ВиК- Шумен да бъде в състояние да изпълнява предложената схема на плащане на натрупания дълг към електроразпределителното дружество.

Абаджиев е поел ангажимент да разгледа направените от ръководството на ВиК-Шумен предложения. „Необходимо е да предвидим технологично време за подробен преглед и анализ на направените предложения. Принципно вътрешните правила за разсрочване в компанията не допускат сроковете за погасяване на огромни суми от порядъка на над 1 млн. лв. да са прекалено дълги", обяснил Абаджиев. По думите му, отлагането на плащането на подобен дълг лишава компания от средства за инвестиции и то в период на активна подготовка и профилактика на електрическите съоръжения преди предстоящия зимен сезон.

„Имаме готовност да окажем пълно сътрудничество и във връзка с това много внимателно ще анализираме предложенията на ВиК Шумен. За съжаление не можем да гарантираме, че ще сме в състояние да приемем отправените предложения, тъй като финансовите възможности към момента не могат да ни позволят да кредитираме наши клиенти с подобни огромни суми от натрупани задължения", заявил Абаджиев.

От електроснабдителната компания допълват, че към момента дългът на ВиК-Шумен е около 1,5 млн. лв. Сумата включва както просрочени задължения в размер на над 1 млн. лв., така и текущи разходи за потреблението на електрическа енергия на водоснабдителното дружество.