Вадят от хранопровод новогодишни късмети
Вадят от хранопровод новогодишни късмети / netinfo
Две монети по 5 лв, излезли от употреба преди десетина години, са извадили разградски лекари от дванадесетопръстника на 70-годишен мъж. Завеждащият Гастроентерологичното отделение на МБАЛ "Св. Иван Рилски"- Разград д-р Мария Анастасова обясни, че пациентът е лекуван за цироза на черния дроб. Изследвания обаче установили, че освен лечение на това заболяване, се налага и изваждане на двете чужди тела. Мъжът не помнел кога е глътнал монетите, вероятно са късмети от новогодишна баница - предполагат докторите.

И други чужди тела сме вадили от хранопроводи на болни - каза д-р Анастасова. Сред тях ряпа, костици, воденички, несдъвкано месо. Имало и пациенти, които по няколко пъти са посещавали отделението след задавяне с храна.


Лошият зъбен статус на българина е сред причините за подобни инциденти - смята д-р Анастасова. Не само възрастни, а и млади хора, остават с по 2-3 зъба и не сдъвкат добре храната. Тя коментира още, че има ръст в Разградско на болните с язва - 12,6% от пациентите на гастроентерологичното отделение на болницата. Това се дължало на неправилното хранене.

Д-р Анастасова препоръча 2/3 от дневния порцион да са зеленчуци, плодове, салати. Най-вредни според нея са пържените храни, а също и многократното използване за готвене на една и съща мазнина.