Първа копка на пробива Катрафилов в Търговище
Първа копка на пробива Катрафилов в Търговище / Борислав Курдов
Първа копка по т.нар. „пробив Катрафилов” бе направена по време на кратка днес. „Този сериозен инфраструктурен обект е заложен в действащия застроителен план на Търговище още през 1996 година, но остана без финансиране досега”, каза в началото на своето слово кметът Дарин Димитров.
Ще припомним, че „пробивът” всъщност свързва централната градска част с най-населените квартали „Запад” 1 и 2. Дейностите, които вече започнаха, включват изграждане на нова улица (като продължение на ул. „Сава Катрафилов”) с две платна с по две ленти за движение във всяка посока. По проект ще бъдат изградени нови тротоари. Ще има и пробив между улиците „Каравелов” и „Петлешков” с дължина 197 метра. Друг участък от новото трасе минава свързва ул. „Петлешков” и бул. „Трайко Китанчев”. Там е предвидено изграждането на два паркинга с общо 57 места. Ще бъде извършена реконструкция на съществуващите електро, ВиК и съобщителни мрежи, ново улично осветление и др. По цялото трасе ще бъдат положени нови настилки, съответните отводнителни съоръжения и маркировка.
След проведените обществени поръчки за изпълнител на обекта бе избрана фирма „Пътинженерингстрой – Т” ЕАД. По време на церемонията по първата копка нейният директор Божидар Тодоров получи заповедта за изпълнение на обекта от кмета Дарин Димитров. Той от своя страна посочи, че срокът за изпълнение на обекта е 180 дни и че се надява още преди края на тази година новото пътно съоръжение да бъде пуснато в експлоатация.
Инфраструктурният обект ще бъде изграден със средства в размер на 1,5 милиона лева, които бяха отпуснати от Министерския съвет с целева субсидия. Кметът Димитров посочи, че с тази първа копка се дава старт и на мащабно строителство в Търговище. В областния център предстои изпълнения на проекти по оперативна програма „Региони в растеж” на стойност над 5,5 милиона лева. Става въпрос за ремонт на улици, облагородяване на кв. „Запад 2”, ремонти по образователната инфраструктура, ремонти на паркинги и много други.
На церемонията по първа копка на „пробива Кантрафилов” присъстваха народният представител Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, ръководители на ведомства и институции и жители на Търговище. Водосвет за успех в начинанието отслужи свещеноиконом Славчо Проданов.

Първа копка на пробива Катрафилов в Търговище
Борислав Курдов

Първа копка на пробива Катрафилов в Търговище
Борислав Курдов


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.