Виртуалните класни стаи имат и чат на живо.
Виртуалните класни стаи имат и чат на живо. / dariknews.bg
Дистанционното обучение вероятно ще продължи до 13 априлсе казва в писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев до директорите на всички училища в страната. Продължилото вече 10 дни онлайн обучение засега върви добре, отчитат учители. 

По начина, по които аз преподавам, съм убедена, че учениците няма да загубят материал, защото 2 дни имахме преговори и обобщение, докато свикнат с платформата. В вече им преподавам новия материал. Успяваме да намерим начини и с презентации, и с електронни уроци, обяснява преподавателят по Български език и литература Дора Ангелова. 

Тя подготвя и своите 7-класници за предстоящите матури. 

Правим текстове за редактиране, които са свързани пак с национално външно оценяване. Малко по-трудно е наистина, защото не мога да видя как те пишат, което за мене е много важно. Трудно е че не може да правим писмени текстове, отчита също така тя.
 
Ангел Ангелов, който е преподавател по Информационни технологии, посочва, че има неща, за които трябва да се внимава.

Виртуалните класни стаи имат и чат на живо.
dariknews.bg


Не мисля, че учителите трябва да залитаме в това да даваме прекалено много задачи, да засипваме учениците с материал, само защото родителите в момента са в къщи и имат пряко наблюдение над работата ни.

Трябва да оставяме достатъчно време на учениците да се подготвят. Да решават задачите, тестовете, които сме пратили. Да има време да прегледат всички материали, да ги осмислят и тогава да ги пратят.

Изпращането на задачи трябва да бъде синхронизирано и между нас – между учителите. 

Да не се окаже, че в един момент нещо хубаво, което направихме в момента – ще откаже учениците да работим с него, защото видиш ли – са затрупани със задачи, казва учителят.

Решение за удължаване на принудителната ваканция заради коронавируса обаче все още не е взето, защото то зависи от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.