Училището в Кардам, Поповско, ще бъде закрито
Училището в Кардам, Поповско, ще бъде закрито / wikimedia.org

От следващата учебна година основното училище в село Кардам, община Попово, ще бъде закрито. Това съобщиха от общинската администрация в Попово. Според тях, причината е в трайната неприятна тенденция за намаляване на учениците през последните три години. През учебната 2012/2013 година в Кардам се прогнозира да има общо 57 ученици, което означава, че обучението трябва да се води само в слети паралелки.

Финансирането на училището, на база брой ученици, не позволява обезпечаването на учебния процес, се казва в докладна записка внесена до Общинския съвет в Попово. От друга страна обучението в слети паралелки води до непълноценен учебен процес. Близкото средищно училище в града също е сериозен мотив за закриване на учебното заведение в Кардам, пише още в документа.

От общинската администрация уточниха още, че през тази учебна година в община Попово учебният процес се осъществява в 11 общообразователни училища и в две държавни професионални гимназии за общо 16 населени места. Общо 2 197 ученици в 119 паралелки учат в тях.