"Учебната година започва безпроблемно и в присъствена форма във всичките 64 училища в Шуменско", съобщи временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието (РУО) Юлиан Тодоров.

58 593 първокласници прекрачват училищния праг

"В процедура по закриване е учебното заведение в с. Живково, поради липса на ученици. Предложение за това е изпратено до РУО от кмета на Хитрино, което е препратено с изготвен доклад по темата до образователното министерство", каза Тодоров.

В учебните заведения в Шуменско през тази учебна година ще се обучават 16 222 ученици, от които 1309 са първокласниците. Броят им е сходен с предишната учебна година, когато учениците в областта са били 16 375, а учениците в първи клас - 1301, уточни Тодоров, след като е обобщил получените днес данни от директорите на учебните заведения в областта.

По традиция, на първия учебен ден всеки първокласник в община Шумен получава, освен буквар и подарък от общинската администрация. През тази година това е книжката "Празник на буквите - опознай България", от която най-малките ученици ще могат да научат за най-интересните природни и исторически забележителности в България, придружени с цветни илюстрации, съобщиха от Общината.

МОН с окончателно решение за маските в училище

В Средното училище "Йоан Екзарх Български" по време на откриването на учебната година, бе дадено начало на инициатива на полицията в областния град и местна фирма, насочена към най-малките участници в движението. За всички първокласници в областта са осигурени подаръци - занимателни въртящи се кръгчета, подобни на тези от детската игра "Спинър".

В тях са отпечатани римувани стихчета по безопасност на пътя, които могат да бъдат прочетени при правилно подреждане на цветовете в играта. По този начин се съчетава полезното с приятното за децата, съобщиха от полицията.