/ iStock/Getty Images
Поради голямата медийна активност във връзка с публикуваните вчера Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини от МОН изпратиха писмо до медиите, в което се отбелязва, че Министерството на образованието и науката "никога не е искало да въвежда задължително носене на маски за децата в детските градини". В писмото е пояснено още, че "дете може да носи предпазна маска в детската градина само по препоръка на лекар".

От МОН отбелязват още, че: "Столична община или заместник-кметът Мирослав Боршош в частност никога не са изпращали до МОН каквито и да е становища или препоръки по въпроса с маските в детските градини". 

Боршош: Децата в детските градини не могат да носят маски

Ето и писмото на МОН, изпратено до медиите:

"Министерството на образованието и науката никога не е искало да въвежда задължително носене на маски за децата в детските градини, нито пък е получавало такива препоръки от Министерството на здравеопазването.

Дете може да носи предпазна маска в детската градина само по препоръка на лекар или при заявено желание на родител. Това е ясно записано в публикуваните вчера Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини.
 
Столична община или заместник-кметът Мирослав Боршош в частност никога не са изпращали до МОН каквито и да е становища или препоръки по въпроса с маските в детските градини. МОН научи от медиите за мнението на г-н Боршош вчера, след като насоките за детските градини вече бяха публикувани и в тях няма задължение за носене на маски от деца.

Ето защо не отговаря на истината разпространеното в различни медии твърдение, че МОН се е отказало да въвежда маски за децата в детските градини под натиска на заместник-кмета Боршош, родители и работодатели в системата на предучилищното образование".