Търговищка делегация ще бъде на посещение в Болград, Украйна
Търговищка делегация ще бъде на посещение в Болград, Украйна / Пресцентър община Търговище

Делегация, водена от заместник-кмета на община Търговище Диян Дечев, ще посети побратимения украински град Болград. Визитата ще започне на 23 август 2013 г. с официална среща с главата на Болградската районна държавна администрация Михаил Садаклиев, на която ще присъстват председателят на Болградския районен съвет Мария Гайдаржи и градският глава (кмет) Сергей Королев.

Българската делегация ще присъства на Фестивала на националните култури "Наша Бесарабия". Ще вземе участие в митинг, посветен на Деня на Освобождението на Болград от немско-фашистките завоеватели, както и на празничния концерт за 192-та годишнина от основаването на града и в освещаването на новооткрития извор в парка "Пушкин". Гостите от Търговище имат намерение да посетят Болградската гимназия, Спасо-Преображенския катедрален храм, Александровския манастир, Областния център за българска култура и една детска градина. Програмата приключва на 26 август.

Сътрудничеството между Община Търговище и град Болград, Украйна, датира от 29 юли 2009 г., с договор подписан в нашенския град. По информация от отдел „Евроинтеграция и хуманитарни дейности” в община Търговище, контактите между Търговище и Болград през тези 4 години са белязани с множество и различни форми на взаимодействие.