Търговище е чист град, сочи отчет по програмата за опазване на околната среда
Търговище е чист град, сочи отчет по програмата за опазване на околната среда / www.hotels.bg

На редовното заседание на Общинския съвет в Търговище днес бе изнесен отчет за изпълнението на Програмата за опазване на околната среда през 2012 г. Според вносителя на докладната записка - зам.кметът Свилен Василев, програмата обхваща периода от 2009 г. до 2014 г.

„Търговище е чист град" е заключението, което направиха от общинската администрация, изготвила отчета. В документа е записано, че през 2012 година служители на общинската администрация, съвестно с Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен, са извършили множество проверки в промишлени предприятия.

Три от тях са били по сигнали на жители на града. Първите две са били проведени през юни и юли 2012 г. и касаели инсталация за асфалтобетонова смес, която се намира в близост до главния път София-Варна. Нарушения и при двете проверки не са били констатирани, като проверяващите са издали предписания за оросяване на производствената площадка и за повдигане височината на изпускащото устройство.

Третата проверка е била във заводите за производство на стъкло в кв. „Въбел" през октомври миналата година и е касаела запрашеността на въздуха. Отчетено е, че стойностите не превишават заложените в Комплексното разрешително на предприятието норми за допустими емисии в атмосферния въздух. Наблюдаваната запрашеност на района, вероятно се дължи на силния вятър и влошените метеорологични условия, се казва в годишния отчет.