Турският бизнес проявява интерес към Шумен
Турският бизнес проявява интерес към Шумен / снимка: Община Шумен

„Смятам, че ще мога да допринеса сериозно в насочването на турския бизнес във вашата област. Видяхме Индустриалния парк в Шумен. Той се намира на много добро място. Колкото и малка да е промишлената ви зона, ние ще направим първите стъпки в това отношение". Това заяви кметът на община Гебзе, Турция, Аднан Кьошкер, който с 30-членна делегация днес е на посещение в Шумен. Заедно с него са общински съветници и директори на дирекции, специалисти от общинската администрация в Гебзе.

Днес гостите посетиха Индустриалния парк в Шумен, с чието бъдещо развитие ги запозна изпълнителният директор Николай Тончев. Той очерта предимствата на новата зона и възможностите за инвестиции в нея.

По-късно делегацията гостува в местната администрация, където бе приета от зам.-кметовете Александър Генчев и Седат Кадир и председателя на общинския съвет проф. Георги Колев, присъства и Николай Тончев.

По време на работната среща заместник-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев поздрави делегацията от името на кмета Красимир Костов, който в момента отсъства от града. Генчев представи богатото историческо минало и културното наследство на община Шумен и очерта перспективите за нейното икономическо развитие. Той покани турския бизнес да инвестира в Индустриалния парк.

„Турският бизнес се интересува от влагането на инвестиции в България. Надявам се, че ние ще имаме принос в това да направляваме предприемачи от Турция за инвестиции във вашата страна, като имам предвид благоприятните условия в земеделието и в промишлеността тук", каза Аднан Кьошер.

След официалната среща турските гости присъстваха на петъчната молитва в Томбул джамия. По-късно те ще отпътуват за община Самуил, с която имат установено сътрудничество.