Топлофикация-Шумен сключи споразумение за разсрочено плащане с Булгаргаз
Топлофикация-Шумен сключи споразумение за разсрочено плащане с Булгаргаз / netinfo

Подписано е споразумение между “Топлофикация”-Шумен и "Булгаргаз" за разсрочено плащане на задълженията на шуменското дружество за период от 36 месеца. Това каза на пресконференция днес инж. Иван Кунев, управител на “Топлофикация”-Шумен. Ще имаме три годишен период, в който да се издължим на "Булгаргаз" и при този вариант лихвите, които се трупат към задълженията ни ще бъдат по-малко. Така при евентуална приватизация на шуменското топлинно дружество, ние ще оставим едно добро наследство на купувача, а именно споразумението за разсрочено плащане-каза още инж. Кунев. Той припомни, че в момента задълженията на "Топлофикация"-Шумен към Булгаргаз са около 6 000 000 лв., а абонатите дължат на топлинното дружество около 6 900 000 лв.

По думите на инж. Кунев, ако прогнозите за студено време през следващите дни се сбъднат, най-късно до 23 октомври парното ще бъде пуснато. Инж. Иван Кунев заяви, че от 1 юли тази година цената за мегават час топлоенергия в Шумен е повишена с 0,39 лв., т.е. тя е 87,38 лв. с ДДС.

Той допълни,че според промените в закона всяка абонатна трябва да избере свой представител етажна собственост, който да представлява живущите в отношенията с “Топлофикация”.  До сега абонатите на етажната собственост сами са сключвали договори с топлинен счетоводител, а сега те трябва да определят топлинния счетоводител и да го предложат на дружеството, което ще сключи договор с топлинния счетоводител. Абонатите ще плащат таксите на дружеството, а от там те ще бъдат изплащани на топлинните счетоводители.

На въпрос: Защо закъсняват изравнителните сметки на абонатите? инж. Кунев заяви, че причините са две. Първо защото потребителите не са си платили таксите на топлинните счетоводители и втората причина е поради влезлите промени за топлинното счетоводство.