Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище
Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище / Борислав Курдов
Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище
84995
Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище
  • Топла минерална вода безплатно ще ползват жителите на Търговище

Една придобивка, от която търговищенци бяха лишени през последните четири години, отново ще може да се ползва. Става дума за топлата минерална вода, която може да се пълни от чешмата до военния завод. „Преди около 4 години водата от този източник беше спряна. Проблемите дойдоха главно от липсата на подход за смяна на помпата. Всяка такава помпа издържа до 3 - 3,5 години, което налага нейната подмяна, а това е доста трудоемък процес, обясни директорът на завода. За да може голям кран да стигне до помпата, трябваше да преминава през земя, която е частна собственост. Тогава срещнахме неодобрение на собственика и нямахме нужната подкрепа от ръководството на общината, което наложи спирането на водата. Обстоятелствата се промениха с избирането на новия кмет - процедурите се уредиха буквално за 15 минути", разказа директорът на военния завод Христо Богданов.

„Пускането на топлата вода е от поредицата малки стъпки, които правим за гражданите на Търговище. Защото ние работим по европроектите, по програма „Региони в растеж", по големите проекти за общината, асфалтирането... Това са големите неща, но едновременно с това ние искаме да правим и малки стъпки, които да подобряват ежедневието на нашите съграждани. Водата е общинска и аз виждам тук вбъдеще една добра инвестиция, примерно един спа-център, защото водата е добра за такива процедури. А в близките 100 километра около Търговище няма такива центрове", каза кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Дълбокият сондаж е направен през 1981 година и е на 1501 метра дълбочина. В момента нивото на вода е на 124 метра, а помпата, която се ползва за добиване на водата е пусната на 164 метра. Вече повече от 10 години тази вода захранва военния завод и се ползва за пиене. На всеки три месеца водата се изследва в лабораториите на ВиК - Търговище. Завода е получил нужните сертификати. Чисто технологически, водата се от дълбокия сондаж се събира в два резервоара с вместимост от по 1000 кубика, след това с помпи се захранва цялата мрежа на завода, разказа Богданов.

Какви са качествата на водата обясни секретарят на общината Христалина Халачева. Водата е ниско минерализирана и може да се пие всекидневно. Пиенето на тази вода се препоръчва при бъбречни заболявания, при заболявания на стомашния тракт, при хора с наслагвания на олово и живак в кръвта. Това че е и високотемпературна - водата излиза на 46 градуса, я прави подходяща и за външна употреба - при гинекологични заболявания, при заболявания на двигателния апарат.

Жителите и гостите на Търговище ще могат да пълнят вода през работното време на завода от 8 до 16.30 часа в делничните дни. В останалото време, включително и в събота и неделя, помпите се спират с цел икономия на електричество.