Техническите и педагогическите специалности стават приоритетни за Шуменския университет
Техническите и педагогическите специалности стават приоритетни за Шуменския университет / netinfo
Техническите и педагогическите специалности стават приоритетни за Шуменския университет
85318
Техническите и педагогическите специалности стават приоритетни за Шуменския университет
  • Техническите и педагогическите специалности стават приоритетни за Шуменския университет

Tехническите и педагогическите специалности ще станат приоритетни за Шуменския университет. Това каза народният представител от ПП ГЕРБ проф. Стефан Желев във връзка с промените, предвиждани от Закона за висшето образование, на пресконференция в Шумен. Той обясни, че приетите промени в Закона ще обвържат качеството на образованието с парите, които се дават от държавата, и допълни, че при тези специалности университетът ще извършва по-голям прием и ще получава по-голямо заплащане.

Проф. Стефан Желев коментира и Закона за развитие на академичния състав. „Въвеждат се единни национални изисквания, променя се и технологията за избор на жури", обясни той.

Проф. Желев каза още, че вчера се е срещнал с управлението на шуменския екарисаж, тъй като там не са получавали никакво заплащане през цялата 2015 г. Той добави, че предстои да направи запитване към министъра на земеделието и храните Десислава Танева. „Ще искам и среща с нея, като на срещата ще присъства и човек от управлението на дружеството", уточни той.

Народният представител Ралица Тодорова, от своя страна, обяви, че ще организира Кръгла маса в Шумен следващата седмица във връзка със Закона на физическите лица и мерките за подкрепа. „Законът е морално остарял, а е много важен и касае лицата с увреждания", обясни тя.

Тодорова коментира още и работата си по отношение на развитието на туризма в региона. По думите й за резервата в Плиска ще продължат да се отпускат средства, като за изграждането на Базиликата ще са необходими поне още 4 милиона лева.