Вадете снимки на хартия, за да остана спомените ви за дълго.
Вадете снимки на хартия, за да остана спомените ви за дълго. / dariknews.bg, Деян Герговски
Въпреки че аналоговата фотография е вече в историята на техниката, то тя не е завинаги забравена. Това мнение споделя и известният шуменски фотограф Ивайло Сакелариев. 

Като професионалист с дълъг опит той съветва - да вадим снимки на хартия. 

Виждам, че хората вадят малко снимки на хартия - това е много погрешно, казва фотографът и обяснява, че все повече снимките се пазят в телефоните. 

Телефонът пада, намокря се и изчезват много спомени. На фотографията й трябва тяло - хартиена снимка, която да прибереш и след години да я извадиш и да я видят близките ти, посочва Сакелариев и допълва: Пазенето по компактдискове и компютърни харддискове е хубаво като архив, но в един момент - няма да съществуват снимките.

Ивайло Сакелариев
Личен архив


Той обяснява, че не е нужно да се вадят 100 или 200 снимки.

Изберете си 3 снимки от рожден ден - просто, за да го има, това струва стотинки - около 30, 40 на снимка, казва фотографът.

Самият аз всяка Коледа си правя семейни снимки - вече почти 30 години - на едно и също място се събираме, и след това си ги вадя на хартия. Сега всичките ще ги подредя - изключително интересно е така като се разгледат. Малките порастват, възрастните остаряват, някой вече ги няма сред нас, споделя той.

Ивайло Сакелариев смята, че фотографията се развива за някои неща, но за други - напротив. 

Ивайло Сакелариев
Личен архив


Що се касае до техническата част - стана достъпна за много хора. Но това не значи, че естетически се развиха нещата, защото светът се затрупа от едни образи, които не всички са естетически. 

Мисля, че по принцип - трябва да се развива именно естетическият план. Хората трябва да си съставят критерии, за да бъдат красиви нещата, обяснява професионалистът.

По принцип класическата аналогова фотография се завръща -  особено в по-артистичните среди. Едно, че е по-трудно, образът е изключително специфичен на филм. Това изисква повече ресурс и загуба на време, казва Сакелариев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.