Съмнение за антракс в Разградско
Съмнение за антракс в Разградско / Радка Минчева
Съмнение за антракс в Разградско
32006
Съмнение за антракс в Разградско
  • Съмнение за антракс в Разградско

Съмнителен случай за антракс регистрираха ветеринари от Разградско. В село Брестовене през миналата седмица са умрели пет овце в едно стадо. Признаци за кожната форма на заболяването са проявили 64-годишният стопанин на животните Мехмед Исмаил и 8-годишният му внук Йозджан - съобщи ветеринарният лекар д-р Станчо Колев.

Разпоредена е ваксинация на всичките 1200 овце и 400 крави в населеното място. На шестчленното семейство, в чиито двор са отглеждани болните животни, се извършва профилактика с пеницилин, личният лекар наблюдава и овчаря, който ги е извеждал на паша.

От РИОКОЗ-Разград не смятат, че става въпрос за антракс, но тъй като резултатите от пробите на животните все още не се пристигнали от столична лаборатория, са започнали превантивна дейност. Дезинфекциран е и района около дома на семейство Исмаил - обясни кметът на Брестовене Динчер Къров.

В Лудогорието не е имало антракс от 35 години и по наредба на земеделското министерство ни бяха забранили от тази година да извършваме ваксинации - обясни д-р Станчо Колев. Според експертите именно спирането на ваксинациите е причина за разпространението на бацила, който остава в почвата 100 години.