Съдът не разгледа жалбата, оспорваща кметската заповед за премахване на кабели
Съдът не разгледа жалбата, оспорваща кметската заповед за премахване на кабели / netinfo

Административен съд - Шумен е оставил без разглеждане искането на „Нетуоркс - България" за спиране изпълнението на кметската заповед за премахването на въздушната кабелна мрежа от уличните стълбове, дървета и сгради в Шумен.

В Административен съд - Шумен е образувано административно дело № 91 по описа за 2016 г. на съда, инициирано от „Нетуоркс - България" ЕООД. Дружеството оспорва Заповед № РД-25-179/08.02.2016г. на кмета на Община Шумен, с която на осн. чл. 225а, ал. 1 от Закона за устройство на територията е наредено наличната въздушна оптична кабелна мрежа, преминаваща по съществуваващата стълбовидна мрежа НН на „Енерго Про Мрежи" АД - Варна, по дървета и сгради, да бъде премахната доброволно за сметка на извършителя и е определен 15-дневен срок за доброволно премахване, считано от датата на обявяването на заповедта. С жалбата е направено искане за спиране изпълнението на оспорения административен акт.

С определение от 18 март магистратите намират искането за спиране изпълнението за недопустимо. Съдът приема, че целеният резултат е настъпил с подаването на жалбата. В мотивите е посочено, че Закона за устройство на територията изчерпателно регламентира актовете, чието оспорване не спира изпълнението им.

Административните съдии заключават, че за оспорващия не е налице правен интерес да иска спиране на изпълнението, тъй като с подаването на жалбата срещу заповедта на кмета е спряно изпълнението и не се налага изрично постановяване на такова спиране от съда.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване с частна жалба в 7-дневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Съдът не разгледа жалбата оспорваща кметската заповед за премахване на кабели
netinfo

По време на днешния брифинг в община Шумен секретарят Диян Димитров обясни, че планираното за днес премахване на кабели е било стопирано само защото подадената жалба е достатъчно основание за това. По думите му обаче това не означава, че общината ще се откаже от намерението си да премахне незаконната въздушна мрежа. На този етап обаче не може да продължи работата по премахване на незаконната въздушна мрежа, тъй като ще се чака решение по казуса на административните съдии.

Димитров обясни, че предстои в тридневен срок общината ще предостави информация по случая пред съда. "По нататък може да се случaят няколко варианта - да ни върнат преписката за нови доказателства и други", подчерта секретарят на община Шумен. Той обясни, че за да са изрядни съдиите, те са се произнесли, че оставят без разглеждане искането на оператора, но само в тази му част - за премахване на кабелите. Жалбата на оператора е 6 страници, като едно от основните искания е тотална отмяна на заповедта на шуменския кмет.