Положителна оценка от АС - Варна
Положителна оценка от АС - Варна / dariknews.bg
Съдиите от Районния съд в Нова пазар са най-натоварените магистрати в Шуменския район. Това показва отчета за работата на съдилищата в административния район.
 
1128 дела са постъпили в Окръжен съд Шумен през 2017г., от които 433 наказателни, 345 граждански, 223 търговски и 127 фирмени дела. Разгледаните дела са 1287. Това сочат данните от годишния отчет на съда. Приключените дела са 1163. По този начин съдът се нарежда на едно от първите места по резултати сред съдилищата от Апелативен район Варна.

Добрата работа на първата инстанция предопределя до голяма степен и развоя и процесуалните действия на Апелативния съд като възивна. На конкретни цифри няма да се спира, тъй като те се родеят с най-добрите показатели на окръжни съдилища, каза Ванухи Аракелян, председател на Апелативен съд - Варна
 
Шуменски районен съд е работил в състав от 15 съдии, при щат 17.  За изминалата година в съда са постъпили 7048 дела, разгледани са 7457 дела, а приключените дела са 6998. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2017г. е в размер на 39,46 дела. Всеки съдия е свършил средно по 37,03 дела на месец.
     
Районен съд Велики Преслав е работил в състав от 3 съдии. За изминалата година в съда са постъпили 1448 дела, разгледани са 1578 дела, а приключените дела са 1445. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2017г. е в размер на 43,83 дела. Всеки съдия е свършил средно по 40,14 дела на месец.

Районен съд Нови пазар е работил в състав от 4 съдии. За изминалата година в съда са постъпили 2221 дела, разгледани са 2393 дела, а приключените дела са 2215. Средномесечния брой дела, разгледани от съдия през 2017г. е в размер на 53,18 дела. Всеки съдия е свършил средно по 49,22 дела на месец.

В съда в Нови пазар правораздават 4 дами, които наистина успяват въпреки ритмичното увеличение на делата, да работят в срок, каза София Радославова, председател на Окръжен съд – Шумен. Тя допълни, че подкрепя разкриването на допълнителен щат за съдия в Нови пазар
 
Председателят на окръжния съд в Шумен съобщи, че до края на годината трябва да бъде обособена зала видео-конферентни връзки, чрез които да може да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица без да се налага тяхното присъствие.
 
Обособяването с такава зала и техника ще помогне не само на съдиите от Окръжен съд, но и на съдиите от районните съдилища, допълни София Радославова. 
 
По димите й - та ще се работи по-лесно по дела, по които има проблем с намирането на свидетели и вещи лица да бъде използвана видео-конференцията за техния разпит.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.