Свикват извънредна сесия, държавата прехвърля белодробната болница на общината
Свикват извънредна сесия, държавата прехвърля белодробната болница на общината / netinfo

Свикват извънредна сесия на Общинският съвет в Шумен на 12 август. Тя е във връзка със специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания в Шумен. В писмо до община Шумен, министърът на здравеопазването дава уверение, че сградата на закритото лечебно заведение ще бъде върната на общината, след изплащане на дълговете.

По този повод единствената точка в дневния ред на предстоящата сесия е предложение Общински съвет да даде съгласие общината да прехвърли на държавата притежаваните от нея дялове от капитала на дружеството, които са 0,59%. След като министерството придобие всички дялове ще прехвърли сградата и апаратурата /рентгенов апарат и принтер/ на община Шумен. От своя страна обаче общината трябва да погаси задълженията на специализираната болница, които са в размер на над 279 000 лв.

След придобиване на собствеността върху рентгеновия апарат и принтера те ще бъдат апортирани в ДКЦ -I , стана ясно по време на заседанието на Консултативния съвет днес.

По време на него, общинският съветник Генчо Гатев припомни, че е в ход е изпълнително дело и рентгеновият апарат Siemens за втори път е обявен за продан на търг от съдия-изпълнител с начална цена 351 000 лв. Той е насрочен за 28 август тази година.

Какво ще се случи със сградата, след като тя бъде придобита от общината все още не е ясно. „Това ще реши Общинският съвет на следващ етап", заяви зам.-кметът по стопанските въпроси Митко Киров. Той добави, че дългът на белодробната болница ще бъде изплатен със средства от общинския бюджет. „Имаме възможност, зам.-кметът по бюджет и финанси ще предложи от кой параграф да бъдат взети средствата", обясни още Киров.

На въпрос дали ще настоява сградата да запази предназначението си, заместник-кметът по здравеопазване и социални дейности Седат Кадир заяви, че трябва да се направи подробен анализ. „Знаете, че няма как току така да се намерят специалисти и дали те все още са на територията на общината, защото трябва да се покрият едни медицински стандарти, на които това заведение трябва да отговаря за извършване на такъв тип лечебна дейност", каза още Кадир.

За 15-ти август е насрочено Общо събрание на акционерите на белодробната болница. Тогава ще бъде избран временен управител, от държавата нямали претенции към поста и Общинският съвет трябва да предложи кой да го заеме.

Припомняме, че белодробната болница спря работа на 1-ви декември миналата година, след като здравната каса оряза няколко клинични пътеки и лечебното заведение не спря да покрива стандартите. Преди това пък държавата увеличи капитала на дружеството и общината като съдружник остана само с половин процент.