вода
вода / iStock/Getty Images
Планираното спиране ще бъде за цяло денонощие
Водоснабдяването за Шумен, за селата Дибич, Белокопитово и Панайот Волов, както и за Търговище и Велики Преслав, е планирано да бъде спряно от 1.00 часа на 5 ноември до същия час на следващия ден. Това се налага, заради многобройни аварии, възникнали по довеждащия водопровод от язовир "Тича", в резултат на внезапното спиране на електроподаването към пречиствателна станция, съобщи на БТА Боряна Димитрова от пресцентъра на ВиК - Шумен.

В съобщение до медиите тя отбелязва, че на 1 ноември "Електроразпределение Север" АД, без предупреждение е спряло електрозахранването към помпената станция "1300 години България", в резултат на което са възникнали поредица от аварии по довеждащия водопровод от яз. "Тича". "Екипите на ВиК - Шумен правят обходи на трасето и са регистрирали вече осем аварии", уточнява в съобщението си Димитрова.

Това е второто подобно внезапно спиране от страна на "Електроразпределение Север" за по-малко от месец. На 13 октомври, в резултат на спиране на електрозахранването на същата помпена станция - "1300 години България", възникнаха поредица от аварии по довеждащия водопровод от язовира, при което загубите по тръбопровода се увеличиха с около 60л/сек. Причината за спиране на електрозахранването на станцията тогава бе авария в електроразпределителната мрежа на "Електроразпределение Север". В Периода 14 - 28 октомври аварийните екипи на ВиК - Шумен са отстранили осем водопроводни аварии по довеждащия водопровод, за които тогава е било възможно да се работи без спиране на водата, допълва Димитрова.

Довеждащите водопроводи и помпените станции са важни технически съоръжения от ВиК-мрежата. Тяхната цялост обуславя правилното им функциониране и работа спрямо предварително зададените експлоатационни параметри, каза още Димитрова.
 
БТА