Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта
Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта / netinfo
Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта
84213
Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта
  • Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта

Медиците от област Шумен се възпротивиха на предложения от Министерството на здравеопазването проект за Национална здравна карта. По време на среща за обсъждането му те решиха да се срещнат лично с министъра на здравеопазването Петър Москов, за да изложат своите аргументи. На днешната среща присъстваха членовете на комисията за изработване на Областна здравна карта и всички останали заинтересовани лица, сред които управители на лечебни заведения.

УС на Регионалната лекарска комисия застана зад здравната карта, която през месец ноември беше изпратена в МЗ, аргументирайки се с това, че всички изисквания на методиката, представена от министерството, са били спазени. По думите на председателя на Лекарския съюз в Шумен д-р Валентина Манолова те не са си позволявали никъде да дават стойности, различни от реалностите, като становището защитава минималните потребности на населението. „Ако необходимите ни специалности не бъдат включени в Областната здравна карта, няма да застенем зад погрома на това, което е останало като здравеопазване в Шуменска област", заяви тя.

Управителят на Комплексния онкологичен център д-р Сотир Караниколов също разкритикува остро предложения проект за Областна здравна карта с думите: „Този момент предопределя бъдещето на здравеопазването в Шумен. Ако приемем това, което ни се спусна отгоре, пътят е предначертан. С Шумен ще се случи това, което се случва с малките периферни болници в момента". По думите му комисията в Шумен е работила по определени критерии, след което отгоре им е било спуснато нещо съвсем различно. „Не искам да коментирам г-н министъра, но не считам, че той е най-меродавната инстанция в момента. Нямам коментар за човек, който отказва да чуе хората от първия фронт", каза той, обяснявайки, че всичко е изтеглено във Варна, а леглата в Шумен са с 400 по-малко. Според д-р Караниколов всичко това ще доведе до намаляване на заплащането на специалистите и демотивирането им, което пък неминуемо ще се отрази на качеството на предлаганите услуги.

Шуменските медици отхвърлиха проекта за Здравна карта
netinfo

Мнението на медиците беше подкрепено и от зам.-кмета по здравеопазване на Шумен д-р Светлана Маркова. „Изключително много ме притесниха нулите в детската част. Не са заложени детски психиатър, детски кардиолог и неврохирург. Безобразно е всичко да се прехвърля във Варна", коментира тя.

В заключение областният управител Донка Иванова, по чиято инициатива се състоя срещата, обобщи, че шуменските медици не приемат некоректно променените критерии и методика и следва да представят „на живо" на министъра на здравеопазването аргументите си.