Шуменската делегация в Русия е провела редица срещи
Шуменската делегация в Русия е провела редица срещи / netinfo

Делегацията от област Шумен, която е на посещение в Новосибирск, е провела редица срещи. Първата с губернатора на Новосибирска област В.А.Толоконски, съобщиха за Дарик от пресцентъра на областната администрация.

„Районите в България и Русия имат големи перспективи и широк потенциал за развитие на двустранните си отношения. Ние имаме не само близко историческо минало, но сме славянски народи, с идентична култура”, заяви  губернаторът. Той направи кратка презентация на Новосибирска област като акцентира, че тя е привлекателен културен, търговско-икономически и транспортен център на Сибирски федерален окръг. Силно развита е леката, както и тежката промишленост. Г-н Толоконски допълни още, че половината от енергията в Русия се добива благодарение на машини и оборудване, произведени в заводи в Новосибирска област. Освен силно развита промишленост Новосибирска област се характеризира и с добив на суровини. На територията на областта има много научни институти и културни средища.

В изказването си губернаторът подчерта, че държавата подкрепя малкия и среден бизнес и се явява техен гарант за стабилност в икономическите отношения.

Тодор Тодоров изрази увереността си, че икономическите, научно-техническите и културни връзки ще се развиват на базата на взаимно доверие, уважение и в интерес на двете страни. Потенциала на Новосибирска област и Шуменска област е различен, но това не е пречка за създаване на добри контакти. Г-н Тодоров заяви желанието си, за инвестиции на руски капитали в различни отрасли и възможностите на Сибирското отделение на Руската академия на науките в областта на нанотехнологиите.

Друга среща шуменската делегация е шровела с кметското ръководство на Новосибирск.Градоначалника на Новосибирск - В.Ф.Городецки приветства българската делегация и я запозна с основните характеристики на града. Акцент в изказването му бе социалната политика, която е един от приоритетите заложени в Стратегията за развитие на Новосибирск 2005 – 2020 г. Той подчерта трите основни принципа, върху които се гради политиката на местата власт – култура, наука и промишленост. Синхрона между тези направления е видим и представлява основа за сегашното състояние на града.