Шумен в очакване на премиерата „Карагьоз се завръща
Шумен в очакване на премиерата „Карагьоз се завръща / netinfo
На 15 октомври от 18:30 часа ще бъде възродена легендата на „Карагьоз” в Народно читалище „Напредък” в град Шумен. „Карагьоз” носи в себе си духа на отминалите порядки и традиции. След дълги етнографски проучвания на региона и местните обичаи днес се сформира професионална театрална група, съставена от българи, арменци, роми и етнически турци, които са се заели със задачата да възстановят традицията „Карагьоз”. Характерният сред мюсюлманското население в България през XVI – XX век театър ще бъде демонстриран чрез куклено представление „Карагьоз се завръща”. Пиесата е резултат от нестихващия ентусиазъм на местните жители, които се обединяват и препредават своите обичаи на идните поколения.

Легендата „Карагьоз се завръща” се реализира като част от проекта ‘Печелиш и помагаш” на „Еврофутбол”. През месеците септември и октомври той цели възстановяване и съхранение на културното и нематериално наследство на България. Благодарение на усилията на местните жители традициите и историческата памет днес оживяват за широката публика.

Партньорите по проекта „Печелиш и помагаш” -„Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” организираха представяне на участниците на местно ниво и публично на 22 септември на фестивала „Живо наследство”.