Шумен става домакин на националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ
Шумен става домакин на националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ / wikimapia.org

Шумен ще стане домакин на националната кампания #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ заедно с още 12 български града тази събота - 26 септември. Кампанията е част от събитията, свързани с предстоящия международен песенен конкурс „Детската Евровизия", който ще се състои на 21 ноември в София. В кампанията, посветена на 13-тото издание на престижното събитие се включват 13 български града: Белоградчик, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Ловеч, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Целта на кампанията e да повиши интереса към детското творчество и предстоящото издание на Детската Евровизия 2015, да разкрие пред Европа красотата и културата на страната ни.

На 26 септември във всеки от градовете домакини на кампанията #ОТКРИВАЙ БЪЛГАРИЯ известен художник, съвместно с деца от региона, ще нарисува една от природните или историческите забележителности на своя край. Всяка от картините ще бъде своебразна покана на българските деца към техните европейски приятели - участници в Детската Евровизия 2015, да открият красотата, историята и гостоприемството на страната ни. Творбите ще бъдат подредени в пътуваща изложба, която ще бъде представена в България и Европа.

Събитията във всичките 13 града ще започнат в 11:00 часа, а Българската национална телевизия ще направи зрителите съпричастни със случващото се в страната.
В Шумен в парка при Паметника на Свободата художникът Деян Евтимов ще нарисува картината, която ще представя Шумен и Мемориален комплекс „Създатели на българската държава".

Деян Евтимов е роден на 05.03.1947 г. в гр. Шумен. Завършва Националната художествена академия през 1974 г. Специализира „Графика и оформление на книгата". Директор е на Художествената галерия „Елена Карамихайлова", гр. Шумен, а през 80-те години е преподавател в Детската школа по изкуствата в града. Работи в областта на графиката, живописта и книжното оформление. Представял е самостоятелни изложби в Швеция, Великобритания, Монголия и у нас. Многократен участник в Международното биенале на графиката във Варна, Биеналета на детската илюстрация в Испания и Иран. Негови творби са собственост на колекции в България, Швеция, САЩ, Великобритания, Турция, Унгария. Член е на Съюза на българските художници, секция „Графика".