Шумен ще почете паметта на загиналите в опожарения влак
Шумен ще почете паметта на загиналите в опожарения влак / netinfo
Най-вероятно в община Шумен ще бъде обявен ден на труар в памет на жертвите от пожара във влака София-Кардам. Това каза за Дарик кметът на Шумен Красимир Костов. Той обаче подчерта, че това ще стане, едва след като бъдат готови резултатите от ДНК-експертизите и е 100% сигурно кои са загиналите. Костов съобщи, че утре ще стане ясно кога точно ще бъде обявен ден на траур в Шумен.

Директорът на Регионалния исторически музей Георги Майсторски съобщи, че почти-сигурно поклонението пред тленните останки на проф. Рашо Рашев ще бъде в сградата на музея. Майсторски обаче също настоява да се изчакат резултатите от кръвните проби.

Припомням, по-рано днес бе съобщено, че директорът на Националния археологически институт към БАН проф. Рашо Рашев и 20-годишният Стоян Василев Ковачев от Шумен са сред жертвите при пожара във влака София-Кардам. Това съобщи патологът от „Съдебна медицина” в Плевен д-р Йордан Деков. По информация на Дарик Стоян Ковачев е син на инженера в шуменската болница Васил Ковачев.

Рашо Рашев е роден в с. Тича, Котленско, през 1943 г. Завършил е Великотърновския университет. Известен учен е в областта на средновековната археология. Професор Рашев бе дългогодишен преподавател в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Варненския свободен университет и Великотърновския университет. От юни 2007 година бе директор на Националния археологически институт.