Шумен с пречиствателна станция за питейни води до края на 2016-та
Шумен с пречиствателна станция за питейни води до края на 2016-та / netinfo

Желанието на Община Шумен е строителството на пречиствателна станция за питейни води да приключи до 31 декември 2016 година. Това съобщи на брифинг днес зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков. По думите му срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца, но от ръководството се надяват той да бъде реализиран няколко месеца преди края му.

Строителната площадка се намира до помпена станция "1300" до кв. "Дивдядово". Общо 15 фирми са закупили документи за участие, като срокът за подаването им е 16 юли. Сред тях са 13 софийски фирми, 1 старозагорска и 1 шуменска. „Почти всички са националноизвестни", коментира Йонков. 4 пък са кандидатите за консултант по проекта.

Пречиствателната станция в Шумен ще струва около 24 млн. лева - от тях 22 млн. 798 хил. 620 лева с ДДС са за строежа, а малко над 1 млн. лева за консултант-инженер, който ще осъществява надзора.

„Целта ни е преди месец октомври да се сключат договорите с бъдещите изпълнители", заяви Йонков и допълни: „Надяваме се правителството, което и да е то, да гарантира устойчивост на проекта. Абсурдно е да няма приемственост по подобни приоритети".

Той обясни още, че технологията, по която ще бъде изградена пречиствателната станция, ще има две степени на очистване на водата. „Не можем да си позволим свръхмодерни неща, но все пак водата ще е пречистена", увери той.

Инж. Иван Йонков подчерта, че този проект е тясно свързан и с централния водопровод от язовир "Тича", който е в катастрофално техническо състояние и трябва да бъде ремонтиран възможно най-скоро.