/ Нанчо Попович

Нанчо Попович е български общественик и търговец, роден през 1818 г. в град Шумен. На него градът дължи "Нанчовата" девическа гимназия. Той обаче е и човекът, благодарение на когото 6 декември се отбелязва като Ден на дарителя в България, като за честването му е ратувал възрожденецът Илия Блъсков.

Поради това, че на тази дата Българската православна църква отбелязва Никулден (имен ден и за Нанчо Попович) от 1937 г. е прието на този ден да се отбелязва Денят на дарителя. Историята на Нанчо Попович е много интересна и затова ще започнем от началото й.

Той е роден в семейството на Пеню Попович и Мария Пенева Попович. Имал е брат и сестра - Илия и Славна. Баща му бил грамотен и сравнително заможен и се занимавал с кожухарство. Той се ползвал с особено влияние пред турските власти. Майка му не била грамотна, но била изключително набожна.

Кои са шуменските будители

Нанчо постъпил в българско училище, където се преподавало църковнославянски език, а по-късно бил записан от баща си в гръцко училище. Там той следвал няколко години и е изучавал Херодот, Омир и Аристотел, много добре усвоява и гръцкия език.