Кои са шуменските будители
Кои са шуменските будители / Thinkstock

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

С перото на първите будители (СНИМКИ)

Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски, почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество.

Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

Шуменци имат повод да се гордеят на днешния ден, защото ярка диря в историята на българското просвещение са оставили редица будители, свързани с града.

Възрожденци, свързани с Шумен

Емблематично е името на родения в Шумен Добри Войников - възрожденски учител, драматург, общественик и журналист, музикален и театрален деец.

Той е основоположник на българския театър, пръв български режисьор и автор на театрални пиеси. Най-известна сред тях е „Криворазбраната цивилизация" от 1871 г., която е смятана за най-добрата българска комедия до началото на 20 век.

Друг именит шуменец е Васил Друмев. Той е автор на първата българска повест "Нещастна фамилия" и първата българска драматична пиеса с оригинален сюжет. След Освобождението е митрополит на Търновската епархия и 2 пъти министър-председател на България.

Друг свързан с Шумен възрожденец е Илия Блъсков. Неговите „Изгубена Станка" и „Злочеста Кръстинка" го превръщат в един от основоположниците на българската повествователна проза, наред с Васил Друмев и Любен Каравелов.

И тримата са ученици на преподаващия в Шумен Сава Доброплодни, който има голямо влияние върху тях и развива интересът им към литературата и театъра.

Той превръща местното класно училище в Преславско-Шуменска прогимназия с разнообразни учебни предмети. Сава Доброплодни е сред първите и най-изтъкнати учебникари от онзи период.

Панайот Волов е деец на националреволюционното движение, роден в Шумен. Той е сред инициаторите, учредителите и главните дейци на Гюргевския революционен комитет и на Априлското въстание от 1876 г.