Ръст на електронните услуги отчитат от НАП-Търговище
Ръст на електронните услуги отчитат от НАП-Търговище / Борислав Курдов, архив

447е общият брой на подадените годишни данъчни декларации за облагане доходите на физически лица в офиса на НАП в Търговище от началото на данъчната кампания, информираха от регионалния офис на приходната агенция. Почти половината от формулярите са подадени онлайн с електронен подпис или персонален идентификационен код /ПИК/.

399 са подадените корпоративни декларации, с които фирмите отчитат печалбата си от миналата година. От тях 328 са подадени по електронен път,което представлява 82% от общо подадените декларации, заяви Вилгения Илиева, специалист в търговищкия офис на Националната агенция по приходите.

От НАП припомнят, че ако декларациите по електронен път се подадат в срок до 31 март 2016 година, данъкоплатците ще могат да ползват отстъпка от 5 на сто върху данъка за довнасяне.

Към момента 2225 клиенти на НАП-Търговище притежават ПИК и те могат да се ползват от 20-те услуги, които им предлага Агенцията. Такива например са подаването на данъчни и осигурителни декларации, проверка на здравен статус и трудови договори, както и други проверки на справки и задължения.