Ръководството на Българската агенция за инвестиции посети „Алкомет”
Ръководството на Българската агенция за инвестиции посети „Алкомет” / netinfo

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и неговият заместник Маджиде Ахмедова посетиха шуменското металургично предприятие „Алкомет" АД. Визитата беше част от предварителната подготовка по отношение на идеята на агенцията да направи среща на всички сертифицирани от тях инвеститори през последните 10 години. Тя се проведе по надслов „Бизнес и институции в диалог", като целта й е да подобри бизнес климата у нас.

„Тук сме , за да видим както къде са проблемите при осъществяване на инвестиции, така и къде са добрите практики", каза Стамен Янев. Той благодари на председателя на надзорния съвет на дружеството Фикрет Индже за гостоприемството и допълни: „От неговия опит можем да се поучим много. Надяваме се това да бъде основа за подобряване на бизнес средата в България".

Ръководството на Българската агенция за инвестиции посети Алкомет
netinfo

Стамен Янев коментира още, че идеята им е да работят по-близо до бизнеса, за да се запознаят по-добре с проблемите му. Той не скри възхищението си от мениджърските качества на Фикрет Индже. „Аз също искам да попивам колкото се може повече опит от хора като него", каза той. По думите му целта на тези срещи е фокусът да се обърне най-вече към подобряване на човешкия фактор, включващ образованието и социалната среда.

Маджиде Ахмедова, от своя страна, обясни, че основната им цел е променят някои „закостенели" неща, които са пречка за бизнеса. „Това обаче не е процес за един ден. Отворени сме за предложения и съвети по всяко време", каза тя.

Петър Станчев - директор „Връзки с инвеститорите" на „Алкомет" АД, пък представи подробно постиженията на компанията, цялостното й оборудване и продуктова гама, пазарите, на които оперира, инвестираните средства, както и целите, които си е поставила.

Ръководството на Българската агенция за инвестиции посети Алкомет
netinfo
Предвижда се тази година оборотът на фирмата да достигне 360 милиона лева. За сравнение, в началото на дейността й през 2000 година оборотът е бил 32 милиона лева. „Алкомет" АД продава продукцията си в цяла Централна и Западна Европа, като неин основен търговски партньор е Германия. Средната работна заплата в предприятието е над средната за страната и доста над средната за региона.

„Алкомет" АД е един от водещите производители на алуминиеви валцови и пресови изделия на Балканския полуостров и единствената по рода си компания на територията на Република България, съчетаваща производството на двата вида продукти. С близо 35-годишен опит в областта на цветната металургия днес тя се нарежда сред 100-те най-добри български компании по приходи от дейността, както и сред 100-те най-големи български работодатели.