Румен Овчаров: Плащайте си сметките за да имате топло
Румен Овчаров: Плащайте си сметките за да имате топло / netinfo

"Гледам положително на идеята Топлофикация - Шумен да бъде преструктурирано в хибридно дружество, с общинско участие" - това заяви в интервю за Дарик радио-Шумен, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчров. Според него дружеството би могло да бъде изкарано от процес на приватизация, но само ако мине през рестартиране на своята експлоатация. По думите на Румен Овчаров, Топлофикация-Шумен се намира в много тежко финансово състояние, което е основна пречка за реализирането на идеята за смесено дружество.

Процента на събираемост на вземания от граждани е най-нисък, което е другата много важна особеност на дружетсвото - подчерта още енергийният министър. "Ако шуменци не си плащат сметките, то тогава трябва да ги плаща държавата, което не смятам, че е коректно" - заяви Румен Овчаров. Според него в настоящия момент дружеството е на държавна издръжка, което е недопустимо.

Като основна причина за липсата на договрка между Топлофкация-Шумен и Булгаргаз за разсрочено плащане на задълженията , министър Овчаров посочи неосигурената банкова гаранция, от страна на дружеството. Във връзка с настоящите преговори между двете засегнати страни, министър Овчаров заяви, че е оптимист за крайния изход.

Цялото интервю чуйте в прикачения файл

: