/ dariknews.bg
Полицейски служители установили помагачи в телефонна измама, която била извършена на 16 юли във Велики Преслав.

Хванаха муле на телефонни измамници (СНИМКИ)

Жертвата, 69-годишна местна жителка била подлъгана по използваната в последно време схема “помощ на полицията“. Неизвестен позвънил на домашния й телефон и се представил за полицейски служител . Обяснил, че в града се провежда акция за залавяне на телефонни измамници, заловени били трима, а четвъртият се издирвал.

Баба даде пари и злато на телефонни измамници

Казали на жената, че в задържаните бил намерен списък с телефонни номера на  потенциални жертви и нейният номер фигурирал в списъка. Казали й да очаква обаждане и ако получи такова я помолили да окаже съдействие на полицията за задържане на измамника.

Малко по-късно на телефона й се обадил мъж, който започнал да сипе закани и заплахи, в случай че не му бъде предадена конкретна парична сума. Жената веднага разбрала, че става дума за измама. Малко след това и позвънил „полицаят“ и й казал да остави пред вратата на жилището си в найлонова торба всички налични парични средства, за да може измамникът да бъде задържан на място.

Схема: Мним полицай обира старци при домашни посещения

С идеята, че помага на полицията жената събрала 6920 лева, поставила ги в торба и ги оставила пред дома си. Получила указания да се прибере, за да не пострада ако има престрелка при задържането на измамника. Малко по-късно установила, че била измамена и подала сигнал в полицията.

Проведените издирвателни действия дали резултат и помагачите - двама жители  на град Нови пазар са били установени. Разпитани са от полицейски служители. Мъж на 19 г. и на 27 г. направили пълни самопризнания.

80-годишна баба даде 45 000 лв. на телефонни измамници

Обяснили, че били наети на работа след пусната в сайт за продажба на автомобили обява за продажба на лек автомобил. С тях се свързал мъж, който им предложил да работят за него, докато продадат автомобила. „Работодателят“ им се представил за търговец на автомобили. Казал, че има клиенти, от които трябва да прибират капаро за поръчките му. Така ги изпратил във Велики Преслав.

Парите за капарото на лек автомобил пък трябвало да оставят в маратонка на пътя във Ветово. За „работата“ си получили по 200 лева. Мъжете не са криминално проявени, работата по документиране на случая продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.