/ ThinkStock/Getty Images

74-годишна жена от Шумен била измамена по телефона на 11 юни и дала за „полицейска акция“ 2000 лева и около 500 гр. златни накити. Схемата е класическата и позната от дълго време- искане на съдействие за задържане на измамници от хора, които се представят за полицаи.

Този път обаче измамниците вкарали нов момент в сценария си. В първото получено на стационарен телефон обаждане жената получила директно заплахи и закани както за нея така и към близките й. Съобщили, че жилището й било сканирано, установили, че има пари и ценности, които трябва веднага да даде.

Схема: Мним полицай обира старци при домашни посещения

Ако не ги даде я заплашили, че ще се случи лошо на нея и семейството й. Във втори разговор непознат се представил за полицай. Успокоил жената и й казал, че тези измамници  уж ги дебнат от няколко дни. Попитал я дали ще съдейства при залавянето им. Тя се съгласила.

Продиктувала си адреса и номера на мобилния телефон, като си мислела, че говори наистина с полицейски служител. Следвала инструкциите, които й били дадени по телефона и малко след 13 часа хвърлила през тераса на апартамента си сумата от 2000 лева и около 500 гр. златни накити. Малко по-късно установила, че е била измамена и подала сигнал в полицията. Разпитана е, образувано е досъдебно производство.

80-годишна баба даде 45 000 лв. на телефонни измамници

Тази сутрин, в рамките на един час са получени идентични обаждания от граждани, които съобщили, че на домашните им телефони звънят непознати и им искат пари и ценности след като им отправят заплахи.

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

В някои от случаите е имало второ позвъняване, в което мъже са се представяли за полицаи, но до момента хората са разбирали, че става въпрос за измама. Призоваваме за пореден път да не се доверявате на непознати хора по телефона, да не давате информация за това  къде живеете, с какви средства разполагате, колкото и правдоподобно да ви звучи всичко, което ви се казва.

При съмнение, че ви атакуват измамници по телефона прекъснете връзката, след като чуете сигнал свободно се свържете с близките си или с полицията чрез телефон 112.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.