/ Thinkstock/Getty Images
71-годишен мъж от Шумен бил въведен в заблуда и измамен по телефона, след което предал на измамници 18 700 лева и около 38 грама златни накити. Парите и ценностите били „за съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“.

Разградски полицаи разкриха телефонна измама и върнаха 26 000 лева на 81-годишна жена

В схемата първо паднала съпругата му. На стационарен телефон около 10.00 ч. вчера се обадил непознат мъж. Представил се за майор Димов от полицията в Шумен и съобщил, че телефонът се подслушва, тъй като попаднал като потенциално опасен в списъка на телефонни измамници.

Обяснил, че е възможно да получи обаждане и да се опитват да я заблудят. Казал й, че трябва да бъде внимателна. Разговорът приключил. Веднага след това се обадил непознат мъж, и се представил за лекар. Казал на жената, че дъщеря й е пострадала в катастрофа.

Нова схема: „Фалшив полицай“ събира пари и бижута от стари хора под предлог, че извършва проверка

Тя разбрала, че се опитват да я измамят, тъй като нямала дъщеря. Отново се обадил „майор Димов“. Обяснил, че са засекли обаждането. Попитал я с каква сума разполага и й дал указания да остави парите до трафопост, който бил близо до дома й. С идеята, че помага на полицията, жената взела всички пари от дома си и оставила на указаното място 1700 лева. Малко след това й звъннали и казали, че измамникът бил заловен, но двама от групата успели да се измъкнат.
 

ThinkStock/Getty Images


В това време у дома се прибрал съпругът й. Измамниците успели да вкарат и него в схемата. Настоявали, че трябва да се довърши започнатото „добро дело“ и го убедили да изтегли спестяванията си. Мъжът казал, че разполага със 17 000 лева, но трябвало да ги изтегли от банка. Дадени му били указания как да продължи да действа. За да го „контролират“ мнимите полицаи му поискали номер на мобилен телефон. Държали го през цялото време на линия.

Рекорд: Жена даде 17 000 лв. на телефонни измамници за залавяне на терористи

Мъжът със собствения си автомобил отишъл до Варна, изтеглил пари. Следвал указанията по телефона, че трябва да се върне в Шумен и да чака инструкции как да продължи да „съдейства на полицията“. След като се прибрал в града му казали, че се налага да бият отбой за операцията, но му казали да изчака нови указания. Те дошли след минути - трябвало да тръгне към град Бяла, Русенско. Получили информация, че измамниците са там.

Шуменецът трябвало да се съгласи да иде сам, за да може да остави пари, искани за лечение на "дъщеря му".
 

/ ThinkStock/Getty Images


Уверен, че помага на полицията, мъжът тръгнал, но малко преди Бяла получил инструкции да остави парите и златото до табела на населено място и да се изтегли бързо, за да могат измамниците да бъдат задържани на място като вземат парите. Обещано му било, че цялата сума ще му бъде върната веднага след като бъде заловена престъпната група.

13 400 лв. и златни накити даде кърджалийка на мним полицай

Благодарили му за съдействието за залавяне на единия измамник в Шумен и му казали да чака обаждане по телефона кога и как ще му възстановят парите и златото. Малко по-късно установил, че е измамен и подал сигнал в полицията.

На място разбрал, че никога не са му звънели полицаи и не са му искали съдействие за каквото и да е. Установил, че всички проведени разговори били с телефонни измамници, които се представяли за лекари и за полицаи. Кошмарът за него и жена му продължил девет часа.