/ ThinkStock/Getty Images
В "акцията" измамниците замесили прокуратурата, кмета и телевизия
Криминалисти работят по установяване на извършител и помагач на телефонна измама за близо 45 000 лева. Жертва на измамниците е 80-годишна жена от Шумен.

Около 13:30 часа, на 16 май на стационарен телефон ѝ позвънил непознат мъж, който се представил като Николай Кръстев. Казал, че е полицай. Обяснил на жената, че на територията на града се провежда акция за залавяне на измамници. В акцията освен полицаи, участвала прокуратурата, кмета и екип на телевизия, който щял да заснеме задържането им. 

9 часа ало измамници „въртят“ семейство, отмъкнаха им над 18 000 лева

Съобщил на възрастната жена, че телефонният ѝ номер е открит в тефтер на задържани вече измамници, но някои от успели да избягат.

Помолил я да съдейства за залавянето им. Обещал, че при успешна акция в знак на благодарност ще получи доживотно увеличение на пенсията. Оставил й телефон за връзка - 08112. След като приключил разговорът с нея, 80-годишната жена опитала да се обади на този номер, но не успяла.

Задържаха шуменец заради четири телефонни измами за близо 19 000 лева

Малко след това се обадил непознат мъж, който й казал, че по най-бързия начин трябва да намери 20 000 лева и да ги предаде, за да не се случи най-лошото с нея и близките й. След отправените закани и заплахи последвало ново обаждане от мнимия полицай.  

Дал указания  да прибере веднага всички налични пари  в торба и да ги скрие във фризера. Там, по думите му, нямало да бъдат намерени от мъжете, които я заплашват. Обяснили й, че имат устройства, с които търсят пари и злато. Затова, ако имала и златни накити, било добре да ги сложи в торбата при парите.

Баба хвърли близо 3000 лева на измамници

В резултат на многократни обаждания и разговори получила указания да изнесе торбата с парите пред дома си и да я остави на входната врата. Жената взела всички нейни и на близките си спестявания, общо 44 800 лева и златни накити.

Оставила ги пред входната врата и се прибрала у дома да чака задържането на измамниците. Последвало ново обаждане, в което „полицай Николай Кръстев“ й казал да направи списък на всички вещи и мебели в жилището - целта на измамниците била да ангажират вниманието на жената, за да не излиза от дома си.

Близо 100 000 лева са дадени на телефонни измамници в Шуменско

След дълго писане жената се обадила на близките си по телефона, и ги предупредила да не се прибират у дома докато не задържат измамната група. Успокоила ги, че около тях има полиция. Малко след 17:00 часа разбрала, че била измамена.

Установила, че в нито един от разговорите не е говорила с полицай. Разпитана е в полицейското управление в Шумен. Уведомен е прокурор. Образувано е досъдебно производство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.