/ ThinkStock/Getty Images
Близо 500 000 лева са щетите от телефонните измами в област Шумен през последните три години. Въпреки, че тази година броят на измамите е намалял, сумите които са предали хората са в размер на близо 100 000 лева.

В тази връзка ОД на МВР-Шумен предприе превантивна кампания. Създадена е организация за посещаване на пенсионерски клубове, читалища и други места на които се събират възрастни хора. Служители от областната дирекция им провеждат беседи като ги запознават с последните сценарии, с които си служат измамниците. 

Как от продавач на кола се става муле на ало-измамници

До момента са проведени срещи в читалище „Стилиян Чилингиров“ и читалище „Напредък“ в Шумен. След първите посещения на място от служители на областната дирекция хората обясняват, че им е изключително полезно това, с което ги запознават полицаите.

Голяма част от тях са чували за сценариите, но не знаят как да се предпазят и какво да правят в такава ситуация. Други казват, че за схемите, които се ползват в последно време „акция на полицията за залавяне на телефонни измамници“ не са чували и в тази връзка предоставената им очи в очи информация им е изключително полезна.

Изготвена е карта на концентрацията на престъпните деяния в Шуменска област  през последните три години. Анализът показва, че по-голямата част от потърпевшите са възрастни жени.

Жена от Велики Преслав стана поредната жертва на телефонни измамници

Полицейските служители ще посетят първо  районите, които има регистрирани телефонни измами. Такива срещи предстоят на територията на всички районни полицейски управления в областта.

За няколко опита за измами по телефона съобщават  жители на Шумен. През последните 30 минути  в дежурната част на областната дирекция са приети обаждания, в които хора съобщават, че са ги търсили от полицията с молба да съдействат за залавяне на измамници. Схемата, която прилагат е една и съща.

За спецакция: Баба даде пари на измамници

Представят се за полицаи и обясняват, че в града тече специализирана операция за залавяне на измамници. Молят хората да им съдействат, като за целта им дават указания да съберат на едно място всички пари и ценности, да ги сложат в торба и да чакат указания.

Обясняват, че когато имат информация, че измамниците са пред дома им, трябва да оставят торбата пред вратата, да се приберат вътре, за да могат спец полицаите да ги задържат на място.

Ало измамниците атакуват

От полицията призовават хората да не се доверяват на непознати и по никакъв начин да не предоставят лични данни за себе си и близките си, да не съобщават къде живеят и с какви пари разполагат. Отново напомняме, че полицията няма практика, в която да търси съдействие от хората като им иска пари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари